vrijdag 5 november 2010

Kennismaking groepsleden

Ruim 2,5 week voor vertrek komen de eerste gegevens over het project binnen. 5 Nederlanders hebben zich in voor dit internationale project aangemeld. Evelien uit Groningen (25 jaar), Kim uit Anmersfoort (34 jaar), Hanna uit Leiden (27 jaar), Ton uit Breda (65 jaar) en ikzelf uit Lochem (55 jaar). Voorwaar weer een select groepje Nederlanders dat zich samen met een 2 tal Italianen gaat inzetten voor het project in Biancavilla, aan de voet van de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië. Via internet heb ik gauw een kennismakingsbriefje als eerste contact naar de groepsleden gestuurd.
Ik kijk al uit naar de ontmoetingen en de nieuwe ervaringen die ik zeker met de groepsleden zal opdoen.

Wat vooraf ging

Via een via/via vriend raakte ik geïnteresseerd in buitenlands vrijwilligerswerk. Via onze kerkelijke gemeente in Lochem, die daar ervaring mee had, heb ik aan de wens om mezelf in te zetten en andere culturen / landen te leren kennen, kunnen voldoen. Via de vrijwilligersorganisatie World Servants heb ik in 2004 aan een bouwproject in Bolivia meegewerkt. In de Stad Santa Cruz de la Sierra heb ik meegeholpen uit de uitbreiding van ean lagere school in de wijk Cielintho Lindo. Met een 5 tal mensen, allemaal uit Lochem hebben we vervolgens nog een weekje rondgetrokken in Bolivia via bemiddeling van iemand in Samaipata.
Daarnaast heb ik in 2006 meegewerkt aan de bouw van een weeshuis in Rat een klein plaatsje in het westen van de Oekraïne. In beide gevallen waren dit middelgrote groepen van ca. 20-25 deelnemers.
In 2008 ben ik bij een partnergemeente van de gemeente Zutphen, in het dorp Villa Sandino in Nicaragua (prov. Chontales) aan het werk geweest. Via de Stichting Zutphen Nicaragua heb ik daar met het plaatselijk comité meegeholpen bij de renovatie van een sportcomplex in La Gateada. Aanvankelijk zouden we ook aan een archeologieproject gaan werken. Hierbij was het de bedoeling om het gebied aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor toerisme naar de in dat gebied voorkomende petrogliefen. Dit onderdeel is door onderbemensing niet van de grond gekomen. In totaal ben ik ruim 5 weken in Nicaragua geweest en heb flink wat van het land gezien. Om een indruk te krijgen van dit project kun je mijn weblog bekijken via een link onderaan.

In vond het weer een tijd om mijn tas te pakken. Na wat zoektochten kwam ik in september op het spoor van de Internationale Bouworde (IBO). Voor het jaar 2010 jaar stonden er nog een 2-tal projecten op stapel, een project in Roemenie en een in Italië. Italie en Sicilie zijn voor mij geheel onbekent vandaar mijn keuze om daar de handen weer eens uit de handen te steken.