woensdag 8 december 2010

Colletta Alimentare en bezoek aan Acireale

Sabato (zaterdag) 27 novembre

 

Sergio neemt met ons de laatste instructies door
 Al vroeg gaan we op deze zaterdag naar Nicolosi een stadje op zo'n 30 minuten oostelijk van Biancavilla. Vandaag staat in het teken van de Nationale voedselinzameling die in Italië bekent is onder de naam van Colletta Alimentare. Bij meer dan 8100 supermarkten wordt dit jaar de 14e Nationale Eten Inzamel Dag georganiseerd. Meer dan 110.000 vrijwilligers nodigen mensen uit om voedsel met een lange houdbaarheidsdatum te doneren die vervolgens over meer dan 8.000 goeden doelen organisaties worden verdeeld (zoals gaarkeukens en opvangcentra's) Samen met de Voedsel-Bank Network worden op deze wijze 1.500.000 miljoen mensen ondersteunt.
Een aantal dat alleen maar toeneemt. Gisteren zijn we bij een grote voedsel opslagplaats foldermateriaal, affiches en tassen wezen halen die de inzameling moeten ondersteunen.
In Nicolosi zoeken wij de supermark Carrefour. Wij zetten onze tafels uit, zetten dozen klaar en verspreiden ons over de ingang en de uitgang van de winkel. Bij de ingang worden alle bezoekers van de supermarkt uitgenodigd om de uitgereikte tas te vullen met lang houtbare levensmiddelen zoals vis- en vlees in blik, pasta, tomatensaus, groenten inblik. Op de folder die we uitreiken staat uitleg over deze actie, heel veel mensen hoeven de uitleg niet.

De stellingen zijn ingenomen
Inname en sortering
Hij laat ons het mooie oude centrum zien, we eten en drinken wat, werken een lekker plaatselijk ijsje weg en laten de tijd rustig passeren. Ricco komt ons ook nog even bezoeken. Als oudste zoon heeft hij een supermarkt in Acireale tot zijn werkdomein voor de voedselinzameling. Tegen 15.30 uur vertrekken we weer naar Nicolosie om onze plek bij Carrefour weer in te nemen tot 20.00 uur. Uiteindelijk wordt de eindbalans opgemaakt en blijkt dat we bijna 650 kilo aan levensmiddelen hebben kunnen inzamelen. Tegen 20.30 uur komt er een vrachtauto van de organisatie om de opbrengst op te halen. Tijd voor ons om naar huis te gaan het avondeten wacht.
Basiliek van Acireale