dinsdag 7 december 2010

Meer over de Olea europaea

In de dagen die volgen op het plukken worden ingevuld met wisselende werkzaamheden. Graag wil ik eerst het reilen en zeilen van de olijf, als een meer samenhangend verhaal afmaken.

De olijven die geplukt zijn worden in het familiehuis verzameld in kratten. Nadat alle bomen waren leeggeplukt wordt de oogst gebracht naar een kleine fabriek in het dorp Biancavilla. Helaas we kunnen de auto niet geheel vullen om de kratten stevig vast te zetten. We vinden Kim bereid om als extra vulling tussen de kratten plaats te nemen op onze reis naar de fabriek. Hier aangekomen blijkt de fabriek de productie nog niet te hebben opgestart, we laten onze olijven met veel berusting achter.

De eigenaar van de fabriek blijkt een joviale italiaan. Al gauw wordt er koffie geschonken en de kurk gaat ook nog van de fles. Later in de week zullen we terugkeren om het productieproces verder te zien gaan en hopenlijk is zijn jovialiteit dan nog net zo groot

Het persen
Aangekomen bij onze fabriek zijn we niet de enige die onze olijven willen laten persen. De ruimte heeft zich in de afgelopen dagen gevuld met containers olijven. Op de labels staat de eigenaar en de hoeveelheid olijven.
Uit de wijde omgeving bieden mensen hun hoeveelheden aan om tot olijfolie omgevormd te worden. Na elkaar worden de verschillende aangeboden hoeveelheden verwerk in de moderne fabrieksopstelling. Sommige mensen vertrekken weer omdat ze weten dat ze nog wel even moeten wachten tot hun olijven aan de beurt zijn. In eenvoudige onderdelen bestaat het proces achtereen volgens uit: Het wegzuigen van restanten bladeren en takjes. Het wassen van de olijven. Het kneuzen, en kneden tot een stroperige pulp. Tenslotte komen ze in een 3000 toeren centrifuge terecht die het mengsel scheidt in drie fracties, water, min of meer droge pulp en de olijfolie.

- achtergrond kneuzen en kneden
- voorgrond de centifuge
het gele goud komt te voorschijn
Het afvalwater wordt gebruikt bij de irrigatie van olijfvelden. De pulp wordt gestort. Ik zal in verdere berichten nog laten zien wat met dit afvalproduct gebeurt. De uiteindelijke olijfolie komt in een groot vat terecht wat het in 20 liter jerrycans door de aanbieder van de olijven wordt afgetapt en gewogen. Voor ons is het resultaat van 360 kg (55 kg olie of) 62 liter zuivere olijfolie. Het gewicht zal worden gebruikt om de betaling van de fabriekskosten te bepalen. Uiteindelijk zien we de eigenaar weer terug, dezelfde jovialiteit maakt zich van hem meester inclusief koffie en wat lekkers.. Zijn zoon, beter bedreven in de Engelse taal, neemt ons mee op een rondgang door de fabriek en laat ons kennismaken met alle facetten incl. flessen vullen en etiketteren. Uiteindelijk besluiten we ook wat flessen te laten vullen voor het thuis front.