donderdag 9 december 2010

Verschillende werkzaamheden, aanbrengen regenwaterafvoer

Nadat de schuur ongeveer gereed was hebben we ons gestort op de hemelwaterafvoeren. Bij de landbouwschuur en de in aanbouw zijnde uitbreiding van het opvanghuis hebben we regenwaterafvoeren aangelegd en aangesloten
Om de afvoer ondergronds te krijgen moesten we iets meer doen. De grond was in de rotsachtige grond moeilijk toegankelijk. Veelal was een pikhouweel het enige gereedschap dat de strijd aankon. Na het in de grondleggen van de afvoerslangen moest alle grond gezeefd worden om schade, door lava en puin, aan de slang te voorkomen. Het puin werd gestort naast het in aanbouw zijnde opvanghuis, als fundatie van een aan te leggen oprit. Al met al waren we hier wel een dagje mee bezig.


Verschillende werkzaamheden, schuur

Verschillende werkzaamheden op het terrein
Naast alle werkzaamheden die in de voorgaande berichten zijn genoemd hebben zijn we ook op andere terreinen aan het werk geweest.hillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo is er aan de schuur gebouwd, zijn regengoten aangebracht aan de schuur, hebben we sleuven gegraven voor de afvoer van regenwater, zijn muren van de nieuwbouw gesausd en hebben we onderdelen van een toekomstige afrastering 'montage' klaargemaakt.

De schuur waar we het gedroogde olijvenafval hebben opgeslagen was bij onze aankomst nog verre van gereed. Om het gedroogde afval voor de winter veilig te stellen moest de schuur wind en in zeker mate waterdicht gemaakt worden. Met name de buitenwanden, geheel van hout waren nog niet compleet. .
Uiteindelijk moesten we ook gebruikt hout proberen in te passen in de constructie van de wanden
.


Inzagen van steun gebinte

Ook bestond bij Sergio de behoefte om de schuur nog verder te verstevigen. Hiervoor heb ik meerdere balken als gebinte in de wanden ingepast en bevestigd. Het verder dicht maken van deze wand zal naderhand nog moeten gebeuren.

Olijven, gebruik van het afval

Bij de centrifuge van de olijvenpulp in de fabriek wordt de ze gescheiden in 3 fracties. Het afvalwater wordt gebruikt voor irrigatie, de olijfolie wordt voor consumptie gebruikt en het restafval dat bestaand uit de pitten en de schillen van de olijven. De fabriek in Biancavilla krijgt met haar proces niet alle olie er uit. Op een andere locatie wordt met behulp van chemicaliën nog meer olie uit de pulp gehaald. De pulp die dan nog overblijft worden gestort. Hiermee eindigt het verhaal van de olijf nog niet.
Sochito en Tom mengen droge brandstof
De verwarming en de warmwatervoorziening, van de woonvertrekken worden niet door bv. gasgestookte cv-installaties verzorgt. De familie heeft een installatie die het mogelijk maakt water op te verwarmen dat vervolgens wordt opgeslagen in grote boilers. Nadeel is natuurlijk wel dat er niet altijd warm water voorhanden is, altijd even vragen dus. Voor het opwarmen van het water moet wel brandbaar materiaal voorhanden zijn. Takken, stronken en snoeihout van druiven worden hiervoor veelvuldig gebruikt. 






Vullen van de juttezaken met droge stof
Ook het gestorte afval van de olijven wordt gebruikt nadat het meerdere jaren te drogen heeft gelegen op de stortplaats. Dit gedroogde materiaal wordt vervolgens afgegraven, in juttezakken gedaan en naar de opslagschuur die achter het woonhuis op een verhoging is gebouwd en via een smalle trap te bereiken is. Ondanks als het geregel is het Sergio niet gelukt om een vrachtauto te ritselen. Zijn auto kan slecht een 10-15 tal zakken aan gewicht hebben zodat de rit naar de stortplaats meerdere keren gemaakt moet worden. 
Even een pufje

Broodje, kopje thee
 Uiteindelijk hebben we zo 70-80 zakken weten te vullen met dit bruikbare en brandbare afvalmateriaal. Al met al een zwaar en tijdrovend karwei. Het doet erg denken aan de kolenboer die tot in de jaren 60 een vertrouwd beeld was bij het afleveren van kolen voor de kachels in Nederland.